יום שני, 6 באפריל 2015

על החידושים בתחום של מכשירי שמיעה

הטכנולוגיה לא מפסיקה להפתיע והיא תמיד מתאימה את עצמה לצרכי האדם. מוצרים חדשים נוצרים מדי יום כדי לתת מענה לצרכים חדשים, ומוצרים קיימים הולכים ומשתבחים כדי להתאים את עצמם להלכי הרוח והתקופה. קחו למשל מכשירי שמיעה. בעבר נהוג היה לחשוב על מכשירי שמיעה כעל דבר מכביד ובולט שלא רק שאינו מצליח לתת מענה הולם לבעיה של ירידה בשמיעה, אלא גם מהווה מעין אות קין של נכות ומוגבלות על מי שעונד אותו.

מה הייעוד?

מעבר לחידושים האסתטיים חשוב לזכור כי הייעוד הראשוני והמהותי של מכשירי השמיעה הוא לסייע למי שסובל מירידה בשמיעה ברמה כזו או אחרת לתקשר עם הסביבה בקלות רבה יותר. ואכן, כיום ניתן למצוא מכשירי שמיעה מצוינים שנותנים מענה של ממש לרמות שונות של ירידה בשמיעה תוך התאמה מלאה לצרכיו של המטופל.

מבנה האוזן שלנו

מבנה האוזן כולל שלושה חלקים: האוזן החיצונית, ובה האפרכסת, תעלת השמע ועור התוף; האוזן התיכונה, ובה עצמות השמע; והאוזן הפנימית, הכוללת את השבלול, עצב השמיעה, ואיבר שיווי המשקל של הגוף. גלי הקול עוברים אל תעלת השמע דרך האפרכסת ויוצרים בעור התוף תנודות שמגיעות אל עצמות השמע, ומועברות לשבלול. קליטת התנודות בתאי השמע ותרגומן לגירוי חשמלי, מעבירה אותן דרך עצב השמיעה למרכז השמיעה במוח. 

מה גורם לירידה בשמיעה?

ירידת שמיעה הולכתית יכולה להיגרם עקב הפרעה באוזן התיכונה או בתעלת האוזן החיצונית שמביאה להפחתת עוצמת הקול שמגיע אל האוזן הפנימית. זה יכול להיגרם בשל אוטוסקלרוזיס, פגיעה בעור תוף, דלקות, נוזלים באוזניים, שעווה או לכלוך בתעלת האוזן וכדומה. ירידת שמיעה תחושתית-עצבית נגרמת כתוצאה בשל הפרעה באוזן הפנימית או בעצב השמיעה ולעתים קרובות נלווית לה גם ירידה בהבנת הדיבור. סוג אחר של פגיעה בשמיעה הוא ירידת שמיעה מעורבת שהיא שילוב של ירידה הולכתית וירידה תחושתית-עצבית.

התאמה אישית

בנוסף, קיימת ירידת שמיעה מרכזית שנחשבת נדירה יחסית והיא נגרמת עקב פגיעה בעצב השמיעה או בשל פגיעה במרכז עיבוד השמיעה במוח. לכל סוג של ליקוי שמיעה קיים המכשיר הטוב ביותר ומבין המבחר הרב שמוצע בשוק בהחלט ניתן למצוא את המכשיר המתאים ביותר לכל מטופל ומטופל.